TOP termékek

Fórum

Nincsenek témák!

Látogató számláló

2
1
6
0
0
8
1

Sílécek gyártók szerint

A síelés története

A legtöbb sportág egyidős az emberiséggel – és bár nem gondolnánk a síelés is több ezer éves múltra tekint vissza, már ókori rajzokon is feltűnnek a síléces alakok. A síelés kialakulása elsősorban szükségből történt, és csak jóval később vált népszerű hobbivá és sportággá.

A sílécek legfőbb feladata akkor és most is az volt, hogy segítse a haladást a havas felületen, éppen ezért a hidegebb tájakon használták először ezt az eszközt. Természetesen régen nem élvezeti, hanem praktikus szempontok miatt kezdtek el a talpukra kötött anyagokkal közlekedni az emberek. Ilyen volt például a vadászat.

A síelés hobbivá válása leginkább a 19. századra tehető. Ekkor kezdték el az emberek pusztán a síelés miatt használni a sílécet - ekkor már maga az élmény számított.

A kezdeti nádból, bőrből és fából eszkábált talpak és lécek után megjelentek lassan a hosszúkás, felfelé kunkorodó lécek. Aztán az idő előrehaladtával jöttek a fejlesztések, újítások, a sílécre bőrszíjjal erősítették a cipőt. Később pedig a 20. század második felében már előkerültek az új anyagok (műanyag) és gyártási technológiák (préselés).

A sílécekből manapság óriási választék áll a síelők rendelkezésére, és a síelésnek a nyár közeledte sem szabhat gátat, hiszen számos könnyen megközelíthető síparadicsom van hazánk környékén. Válogasson webáruházunk széles kínálatából!